Egyéb

A 2020-as év értékelése a Tatabányai Sport Club vonatkozásában tekintettel a járvány okozta rendkívüli helyzet által teremtett körülményekre – Beszélgetés Sámuel Botonddal a TSC ügyvezető elnökével!

Beszélgetés Sámuel Botonddal a tatabányai Sport Club ügyvezető elnökével.

Egy korai reggelen fogadott irodájában Sámuel Botond ügyvezető elnökünk, akit a TSC jelenlegi helyzetéről kérdeztem. Kértem beszéljen nekünk a 2020-as rendkívüli évről, hogyan tekint a 2021-es évre? Hogy áll most a TSC? Hogyan viselték ezt a nehéz évet gazdaságilag? Van-e lehetőség arra, hogy minden edzőt, sportvezetőt megtartson a Club, vagy itt is számolni kell/kellett elbocsátásokkal? Az olimpián várható-e a bányászszínek képviselete? Mindezekre egy forró tea elfogyasztása mellett kaptam válaszokat.

„Az évünk a szokásosnak megfelelően indult, teli voltunk várakozással, hiszen több sportolónk, több szakosztályon bontogatta a szárnyait, akik potenciális olimpiai esélyekkel bírtak. Név szerint: Murad Kuramagomedov, 74 kg-s szabadfogású birkózónk és Lesti Diána női távolugrónk, akik az év eleji kvalifikációs tornák előtt a világranglisták alapján kijutó helyen voltak, de sajnos a márciusi első járványhullám nem csak a TSC, hanem a világ reményeit is elsöpörte az olimpia tekintetében.

A sportegyesületek világában is egy ismeretlen megoldandó helyzet keletkezett, hiszen az életben vannak olyan munkák, amiket lehet home office-ban végezni, azonban a testgyakorlást, edzéseket, viszonylag nehezen. Mégis próbáltunka helyzethez igazodni és edzőink kihozva a helyzetből a maximumot online tartottak edzéseket tanítványainknak.

Aztán az első feloldás után a nyár folyamán kihasználtunk minden versenyzési lehetőséget és megemlíteném Lesti Diána tündöklését, aki az emlékezetes szeptemberi pályaavató tatabányai ugró gálán 660 cm fölött ugrott, mely eredménnyel az aktuális világranglista 14. helyezettje volt. Ezért is sajnáltuk az augusztusi olimpia elmaradását, hiszen ezek az eredmények egy szép szereplést vetítettek elő.

Pszichésen mind az edzőknek, mind a versenyzőknek nagyon nehéz feldolgozni, hogy ugyan edzeni lehet, de nincsenek megmérettetések, versenyek és így a folyamatos ambíciót, elszántságot nehéz fenntartani, szinten tartani. Éreztük is, ugyanis a legfiatalabb korosztály tekintetében drasztikus létszámleépülés következett be az egyesületünk életében. A járvány lélektani és pszichés vonzatain túl a gazdasági körülményei szinte megoldhatatlan helyzetbe sodorták egyesületünket, hiszen a tagdíjak, szponzori bevételek hiánya, a támogatások csökkenése, nehéz gazdasági környezetet szült. Utolsó szalmaszálként a 24. órában Magyarország Kormánya ismét bizonyította, hogy a sport stratégiai ágazat, hiszen a novemberben elrendelt gazadási akcióterv részesei a sport clubok, így a mai tudásunk szerint novembertől februárig a bérek 50 %-át és a munkáltatói járadékot megtéríti, illetve elengedi a Kormány. Ez óriási segítség abban a tekintetben, hogy nem kell megválni egyetlen edzőnktől, sportvezetőnktől, azt támogató munkatársunktól sem. A másik nagy segítség a decemberi végi kormányülésen született döntés, mely szerint a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként 40 arra érdemes vidéki sportegyesületet kiemelt támogatásban részesít, ami nálunk 150 millió forintot jelent. Ez a forrás 2020 márciusától 2021 júniusáig használható fel, mellyel a 2020-ban felmerült hiányokat, illetve a 2021-ben a méltó olimpiai felkészülést elegáns módon lehet finanszírozni. A TSC az egyik legmagasabb támogatást érdemelte ki, mely bizonyára köszönhető a 15 szakosztályban folyó kimagasló munkának.

A sportági szakszövetségekkel is kiváló a kapcsolat. 2020-21 tekintetében több sportágban is beruházási támogatást is kaptunk. A tenisz szövetségtől kaptunk közel 4 millió forintot a pályák felújítására, a vívó szövetségtől 4 millió forintot a terem hűtés-fűtés és szellőztetésére, az ökölvívó szövetségtől szintén ennyit a teljes nyílászáró cserére, hűtés-fűtés, szellőztetés bevezetésére.

Nagyon várjuk, hogy végre a monoton edzések után újra versenyezhessünk és a 2021-es olimpiai reményeink, talán kijelenthető még vérmesebbek, mint 2020-ban, hiszen birkózónk és ugrónk is az év eleji versenyeken kiváló formát mutatnak.

A 150 millió forintos kormányzati támogatásban Tatabányán még kettő Club, az Ippon Judo SE, a TVSE, Tatán pedig a TAC egyesülete is részesül. Jól látszik, hogy a 40 dotált egyesületből 4 Komárom-Esztergom megyei, mely szám jelzi a térség sportban betöltött vezető szerepét.

Köszönjük Országgyűlési Képviselő Úrnak a segítő támogatását, illetve a tatabányai sportszerető közönség folyamatos buzdítását és támogatását, mely nélkül nehéz lenne a sportolókban a maximális elszántságot fenntartani.”

2021. február hó 12-én, pénteken 14 órakor a pénzügyi forrás bejelentéséről dr. Deutsch Tamás a SOSZ elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos, Sámuel Botond ügyvezető elnök és a másik három sportegyesület elnöke közös sajtótájékoztatót tart Tatabányán, melyről természetesen tudósítunk.

Köszönjük a válaszokat!

Hajrá Bányász!