Atlétika

Az atlétika gigászai Tatabányán – Continental Tour Bronze verseny, nálunk először!

Történelmi jelentőségű és világszínvonalú versenynek ad otthon 2021. június 5-én városunk, ugyanis Magyarországon először itt rendezik meg a Magyar Nagydíjsorozatot!

2021-ben útjára indul a Magyar Nagydíjsorozat elnevezésű atlétika versenysorozat, melynek két állomása lesz az idei esztendőben. Június 5-én, a tatabányai Grosics Gyula stadionban és augusztus 24-én, a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban csapnak össze a hazai atlétika képviselői nemzetközi sztárokkal és reménységekkel. Mind a két verseny bekerült a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Continental Tour versenysorozatának Bronz kategóriájába.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2020-ban indította útjára Continental Tour elnevezésű sorozatát, hogy átláthatóbb és a nézők számára is könnyen követhető rendszerbe foglalja az egynapos/meghívásos versenyeket az egész világon.

Sebastian Coe, a WA elnöke kijelentette, hogy a Diamond League és a World Continental Tour-sorozat lefedi az atlétika szinte minden szakágát, a nézőcsalogató események elérnek az összes kontinensre, és a sportolók a világranglista-pontok mellet komoly díjazásban részesülnek. Ha valamelyik szakág versenye éppen nem fér bele a Diamond League programjába, akkor szerepel a Continental Tour egynapos versenyein.

Pillanatnyilag – az olimpián, a világ- és Európa-bajnokságokon kívül a – a Diamond League 14 állomásból álló sorozata a csúcskategória, mely május 23-án kezdődött Gateshead-ben (GBR). https://gateshead.diamondleague.com/list-results/#baseFrame#__athSchedule#ScheduleInit#Gateshead2021_CURRENTEVENT_JSON

A Gold kategóriába tartozó egynaposok összdíjazása legalább 200 ezer dollár, melyből a győztes 6 ezer, a második 4500, a harmadik 3 ezer dollárt kap, de még a nyolcadik hely is 800 dollárt ér. A kiemelt versenyszámok győztese 200 a többié 140 világranglistaponttal lesz gazdagabb.

A Continental Tour sorozat három szinten zajlik: arany (ebbe tartozik a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj), ezüst (ilyen a Queensland Track Classic Brisbane-ben, Ausztráliában), és bronz. Utóbbi kategóriában rendez Magyarország két versenyt 2021-ben.

A Magyarországon először Tatabányán megrendezésre kerülő – bronz kategóriás – nagydíj összdíjazása 25 ezer dollár, melyből az úgynevezett „prémium” számok (férfi 100m, 3000m akadály, női 100m, magasugrás) győztese 1400 dollárhoz jut, az összes többi futó-, ugró- és dobószámban – kivéve a két váltót – pedig 700 dollár jár a győzelemért.

Versenynaptár itt: https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-continental-tour/calendar/2021

Hazai indulók (a 2021.05.27. napi állás szerint):

Baji Balázs
Bartha-Kéri Bianka
Farkas Petra
Huszák János
Jankovics Dani
Kerekes Gréta
Koroknai testvérek
Kozák Luca
Kövér Fanni
Lesti Diana
Mátó Sára
Molnár Janka
Moravcsik Angéla
Nguyen Anasztázia
Pars Krisztián
Pásztor Bence
Pázmándi Dominik
Rába Dániel
Szabó Barbara
Szikszay Róbert
Szilágyi Réka
Tóth Lili Anna
Varga Gréta
Vindics Balázs
Wágner-Gyürkés Viktória
Illetve az U23-as Európa-bajnokságra készülő: Palkovits István és Szemerei Levente

Bizony felfedezhetjük az hazai sztárok között Lesti Diát is, aki akár az olimpiai kvalifikációt is megszerezheti itt, hazai pályán a Grosicsban!

A járványkorlátozások feloldásának hála, már nézők is kilátogathatnak, a hatályos szabályok értelmében védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

A belépés ingyenes!

Hajrá Bányász!