Egyéb

Beszámoló a SOSZ, a TSC, a TATAI AC, a TVSE és az Ippon Judo SE közös sajtótájékoztatójáról!

2020.02.12. – 14:00

A Földi Imre Sportcsarnok konferencia terme adott otthont a Sportegyesületek Országos Szövetségének megyénk négy sportegyesületét érintő, kiemelkedő jelentőségű sajtótájékoztatójának, ahol Dr. Deutsch Tamás a SOSZ elnöke ünnepélyes keretek között bejelentette és aláírta a TSC, a Tatai AC, az Ippon Judo SE és a TVSE mindösszesen 215,9 millió forint összegű támogatását, mely elsősorban a COVID-19 járvány okozta nehézségek elhárítását szolgálja majd. Jelen volt Dr. Deutsch Tamáson kívül, Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint az érintett egyesületek elnökei.

Az eseményt Sámuel Botond a TSC ügyvezető elnöke nyitotta meg az év talán legfagyosabb napján. Ismertette, hogy Magyarország Kormánya elfogadta a SOSZ javaslatát és egy 2020. év végi kormányrendelet alapján a megyében négy club részesült a COVID-19 hatásainak elhárítása érdekében jelentős összegű anyagi segítségben.

Dr. Deutsch Tamás a SOSZ elnöke, európai parlamenti képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd részletezte a támogatási programot, melyben 45 vidéki sportegyesület, összesen 2,1 milliárd forintban részesült. Elmondta, hogy a SOSZ elnökségében Sámuel Botonddal régóta együtt dolgozik és kiváló a kapcsolat kettejük között, és a tervezett mentőcsomagról már a járvány első hullámának idején is egyeztettek, de csak őszre fogalmazódott meg a tervezet. Kiemelte, hogy bár Magyarország Kormányának a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, több olyan adókedvezmény, pénzügyi segítség és egyéb támogatás valósult meg, mely érintette a sportegyesületek munkavállalóit, de célzott segítségre is szükség mutatkozott. A sportágazatban dolgozóknak, az egyesületeknek konkrét és gyors, kézzelfogható segítségre nyílt igényük. Szerte az országban az egyesületek nem kívánták az edzésre járó gyermekeket, fiatalokat eltanácsolni, akik a járvány okozta problémák miatt nem tudták és tudják fizetni a tagdíjakat. Ez pedig jelentős bevételkiesést okozott. Az edzőknél sem akartak létszámleépítést, így az ő bérüket is ki kellett fizetni, továbbá a különböző bérleti díjak finanszírozása is kiadásokat okozott, mely a sport clubokat anyagilag veszélyeztette. Bár sok sportesemény elmaradt, a felkészülést folytatni kellett, mely úgyszintén kiadásokkal járt, az edzőtáborokról nem is beszélve. Különös tekintettel arra, hogy gyakorlatilag 3 olimpiai év követi egymást, hiszen a 20-as az elmaradt olimpia miatt, a 21-es év a remélhetőleg megtartásra kerülő nyári játékok, a 22-es év pedig a téli olimpia miatt. Az ezekre való felkészülést is szolgálja a célzott támogatás. A Tatabányai Sport Club részesül a legmagasabb támogatási összegben. A bányász egyesület már 2019-ben is bekerült a top 10 vidéki sportegyesület közé, mely címen kiemelt anyagi segítségben részesült. Ennek egyfajta folytatását is jelenti a COVID-19 okozta terhek csökkentése és az olimpiai felkészülés mellett a program.

Mind a 19 megyében van támogatott sportegyesület és február végéig mindenki megkapja az ígért összeget. Felhasználni a 2020 márciusától 2021. június 30-ig lehet, gyakorlatilag bármilyen céllal. Ebben benne lehetnek a korábbi kiesések, az edzők bérei, orvosi teamek megszervezése, de még a sporteszközök is.

Dr. Deutsch kiemelte, hogy a bányász sport közel áll szívéhez, és jó olvasni a helyi egyre nagyobb sikereket az interneten, vagy nyomtatott sajtóban. A Tatabányai Sport Club eljutott arra szintre, hogy most már nem csak egy kellemes nosztalgia club a 60-as, 70-es és 80-as évek kiemelkedő éveiből. A TSC-nek van jelene és fényes jövője is. Most már mosollyal lehet nem csak a múltba, de a jövőbe is tekinteni. Az említett sportsikerek után a rendszerváltás után bekövetkező nehézségek miatt az egyesület magasról esett nagyot, de sosem adta fel, felállt és mára már újabb sikerek kapuiban áll. Ezt a kitartó eltökéltsége mellett Magyarország Kormánya partnerségének is köszönheti. Végre az akarat és a lehetőség egymásra talált.

Végül a közgazdaság nyelvén mondott érdekes adatokat a SOSZ elnöke, igazolva ezzel, hogy miért nem kidobott pénz a sport támogatása, sőt miért is esszenciális ez. Ma a magyar munkavállalók több mint 7 százaléka sportban dolgozik. Ez azt jelenti a 4,5 millió munkaképes embert figyelembe véve, több százezer ember és családja él a magyar sportból. Ezért is olyan fontos ez. Ez egy gazdasági ágazat, mely hozzátesz a gazdasági teljesítményhez. Más ágazatok állami támogatásaihoz nem tesznek kérdőjelet. A sportnál igen. Pedig ez megélhetést biztosít sokszázezer magyarnak, így emiatt is fontos, hogy a pandémia okozta nehézségek után ez az ágazat is túljusson a nehéz időszakon, és akkor még nem ejtettünk szót a sportnak az egészségmegőrző szerepéről. Szentgyörgyi Albert példáját tárta elénk, aki a sport öltözőjét az élethez hasonlította. Ott minden leképeződik kicsiben. A sport az, ami megtanít az alázatra, a küzdeni tudásra és a csapatmunkára is többek között.

Dr. Deutsch Tamás beszéde után Sámuel Botond külön megjegyezte, hogy Tatabánya magasan jegyezett a sportegyesületek megbecsülése szempontjából. Az Olimpikonok utca végén van egy csodálatos épület, a multifunkciós sportcsarnok, mely nem sokára készen lesz. Világversenyek számára biztosít majd otthont a jövőben. Aranybetűkkel kerül be a nemzetközi sportéletbe. Ez a kormánynak köszönhető. Elmondta, hogy a város megbecsültségét az is mutatja, hogy bár összesen 45 egyesület részesült a támogatásban, a SOSZ elnöke személyével megtisztelte a TSC-t és eljött hozzánk.

Ezt követően a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Bencsik János fejezte ki örömét a támogatás kapcsán. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban, attól, hogy jól menedzselte anyagi helyzetét a TSC, voltak gazdálkodási nehézségei. A SOSZ és a Magyar Kormány ad lehetőséget a konszolidációra. Várjuk az ország újraindításának lehetőségét, de csak akkor lehet a sport területén újraindulni, ha a most küzdő sportegyesületek életben tudnak maradni, és amikor a szülők visszaengedik a gyerekeket mozogni, legyen hova. Szép teljesítmény, hogy 45 SE közül 10 % a Tatai-medencéből került ki. A rendelkezésekre álló források 10 %-át is a 4 egyesület zsebelte be. Ez is mutatja, hogy milyen sportteljesítménnyel rendelkezik a megye. Kiemelte első helyen, a profi versenyzők teljesítményének elismerése mellett, hogy összesen 2500 igazolt sportoló van, ebből 2000 serdülőkorú és bár 30 % lemorzsolódott a járvány ideje alatt, de így is 1600 gyerek szinte mindennap látogatja az edzéseket, ennek köszönhető a béke is sokszor a családokban. Serdülőknél nagyon fontos a mozgás a stressz levezetésére, ha még ez sem lenne, akkor, az jelentős nehézségeket okozna mentálhigiénés szempontból is. Ezáltal nyílik lehetőség a fiataloknak mindennapi mozgásra, és, hogy a közösségi életben újra pozíciót foghassanak a kortárs csoportokon belül. Ez az ő kibontakozásuknak egy stabil biztosítéka. A tömegsportnak is kell támogatás és a profi sportnak is. A nemzetközi sikerek mindenkinek a szívét megmelegítik. Amikor magyar siker van, nagyon mélyről jön a jóérzés minden magyar szívében. A kézicsapat vb helyezését is öröm volt nézni, főleg 6 tatabányaival a csapatban. A szkeptikusoknak is üzeni, hogy becsüljék meg az egyesületeinkben folyó munkát, ugyanis a mi gyerekeinkkel foglalkoznak edzőink és a boldogulásukat segítik.

A TSC ügyvezető elnöke külön köszönetet mondott a SOSZ ügyvezető igazgatójának Virág Lajosnak, akire mindvégig számíthat az egyesületünk.

A sajtótájékoztató legvégén Dr. Deutsch Tamás újságírói kérdésekre válaszolt a kiválasztás kapcsán, és elmondta, hogy közel 2,5 hónapos felmérés előzte meg azt, hogy mely egyesületek kerülhetnek be a kiválasztott 45 közé. Elmondta, hogy kifejezett cél, hogy ne budapestközpontú legyen a magyar sport, hanem a vidéki SE-k is jelentős erőket képviseljenek az olimpiai kvóták megszerzésében. Fontos kritériumként kiemelte, hogy TAO sportok kimaradtak a támogatásból.

Zárásként pedig szeretném hangsúlyozni a SOSZ elnökének szavait: Ha fontosnak tartjuk az esélyteremtést, akkor nem csak beszélni kell, hanem tenni is. Ebben a sport a legfontosabb szerepet tölti be. Ma közel negyedmillió gyermek sportol nap, mint nap Vannak természetes vagyoni és jelentős vagyoni különbségek is a társadalomban, és a sport az a hely, ahol a jelentős különbségekkel együtt is tudnak találkozni, barátkozni az emberek, ez a sport. Olyan lehetőségeket és kapcsolatokat teremt, amit semmi más.

A Tatabányai Sport Club nevében köszönjük ezt a segítséget és lehetőséget, melyben részesültünk. Aki ismeri az egyesületet, tudja, hogy a bányászváros lakói milyen emberek. Sosem adják fel és küzdenek a végsőkig. Ez továbbra is így lesz a sportban is, és kijelenthetjük, hogy fényes jövő elé nézhetünk.

Hajrá Bányász!