EgyébLabdarúgás

Beszámoló egy ünnepségről – 40 éves a tatabányai Real verés, 110 éves a klub!

Beszámoló egy ünnepségről – 40 éves a tatabányai Real verés, 110 éves a klub!

2021. szeptember 16-án szinte csordultig megtelt a Tatabányai Sport Club ugrócsarnoka, ugyanis neves eseményre emlékeztek a résztvevők. Egyrészt a pandémia miatt elmaradt 110 éves évforduló megünneplését pótolta az egyesület, másrészt éppen 40 éve győzte le a Tatabányai Bányász a világ egyik (ha nem a legnagyobb) labdarúgó csapatát, a Real Madridot az UEFA kupában.

A legendás csapat tagjai mellett számos illusztris vendéget tudhatott soraiban a rendezvény, ugyanis Sámuel Botond a TSC ügyvezető elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos, Lusztig Péter alpolgármester és más önkormányzati képviselők is megtisztelték az eseményt. A tatabányai labdarúgás utánpótlásának tagjai is eljöttek és a legkisebbektől a legnagyobbakig tátott szájjal csodálhatták példaképeiket. A Molnár József újságíró és riporter által konferált eseményen több megható pillanatra is sor került.

Először Lusztig Péter alpolgármester mutatta be a Gusztafik Tibor által összeállított 110 év kék-fehérben c. könyvet, mely a tatabányai labdarúgás 110 éves történelmét mutatja be. A könyv elkészítéséhez a város önkormányzata jelentős mértékben hozzájárult. Kiemelte a helyi labdarúgás történelmi eredményeit és elmondta, hogy az elitbe való visszatérés lehet a cél a maiaknak is.

Ezt követően a Tatai-medence országgyűlési képviselője Bencsik János mondta el gondolatait a résztvevőknek. Lakat mesteredző szavait ismételte el, melynek motiváló ereje mára sem kopott el. A bányász szív vitte előre az akkoriakat, az embereknek hitet adtak ezek a legendák. Felhívta a figyelmet az állóképességre, a küzdelemre, amit az akkori legendák reprezentáltak. Elmondta, hogy Magyarország Kormánya a központi költségvetésből évi 300 millió forintot juttat Tatabányai Sport Clubnak ezért biztosítottak a körülmények a jövőre nézve. Említést tett annak vonatkozásában is, hogy a Kormány a TSC-vel együttműködve egy 4 milliárd forint értékű létesítményfejlesztésben is gondolkodik, mert a fiatalok és az elődök megdolgoztak ezért. Végül, de nem utolsó sorban a tatabányai foci fiataljaihoz szólt, mikor hangsúlyozta a 81-es csapat játékosainak példáját, most már az utánpótlás legfiatalabbjai számára is adott a lehetőség, hogy ők is legendává váljanak.

Ezután Sámuel Botond ügyvezető elnök elmondta, hogy tavaly döntött úgy a város, hogy a 110 éves könyvet létrehozzák, ennek mostani bemutatása rendkívül fontos a klub történetében. Megjegyezte az elnök, hogy felívelő pályán van a TSC. 30-40 évvel ezelőtt, ahogy a régiek tudták az egyik legerősebb sport klub volt a TBSC. Távolról is idejöttek sportolni a fiatalok. Most ez az egyesület anyagi körülményei miatt újra lehetővé válik. Figyelemre méltó abba belegondolni, hogy ezekről a sporttelepekről lehet olimpiára, vébére jutni vagy akár elverni a Real Madridot. Az egyesület most újra méltó lehet régi nagy híréhez. A labdarúgás tekintetében a tehetségközpont cím elnyerésével válogatottak kinevelése a cél. Kérte a jelenlevő fiatalokat, hogy szólítsák meg ezeket a legendákat, merítsenek példáikból, hogy egyszer ők is ott üljenek majd, ahol ők. Zárásként a klub elnöke elmondta, hogy Tatabánya mindig is sportváros volt.

Felszólalt még Csapó Károly, a hazai mérkőzés egyik gólszerzője, a TBSC/TSC ikonja, aki egy vele készített rövid interjúvideó után elmondta, hogy még ma is élénken él benne az emlék, hiszen edzéseken, a gyerekek között mindig előjön. Visszaemlékezett, hogy 1981-ben a mérkőzés után, csak már válogatottként a tatai edzőtáborban látta az összefoglalót és az akkori válogatott társak nem győztek gratulálni neki, rendkívül megható pillanat volt. Megszólította ő is a fiatalokat és kérte, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt ezért a nagyszerű klubért, hogy ismét visszakerüljön arra a polcra, ahová való. Elmesélte, hogy Lakat tanár úr, amikor mondani kívánt valamit, mindig felemelte a kezét, jelezve ezzel, hogy fontos a mondanivaló. Mindig megcsinálták, amit kért tőlük. Ez egy ajándék volt részére a Jóistentől. Hangsúlyozta Csapó is, hogy ez a mérkőzés a bányászoknak szólt, nem csak szavakban. Ugyanis szó volt róla, hogy a Népstadionban rendeznék meg a meccset annak jelentősége miatt, azonban az egyesület elnöke és a játékosok is ragaszkodtak a Tatabányai mérkőzéshez, az ugyanis a bányászoknak szól, értük lesz. A gyakorlás és az edzés fontosságát hangoztatta beszéde végén Csapó Károly és felmutatott egy Real Madrid mezt, méghozzá nem akármilyet. A madridi mérkőzésen cserélte a legendás Stielke-vel és a mai napig kifogástalan állapotban őrizte.

Az ünnepély felszólalója volt még Lakat Károly, Lakat tanár úr fia, aki már 1957-ben belépett a létesítmények területére és közelről szívta magába a bányásztudatot. Azóta gyűjthette főleg édesapja révén az elképesztőnél elképesztőbb történeteket, Grosicsékről, P. Nagyékről, Plotárékról, Kiprichékről és azt ezeket követő klasszisokról. Felidézte a korai időket, amikor a szertár melletti épület cipészműhely volt, ott készültek a játékosok lábbelijei. Elmesélt egy történetet Grosics Gyuláról, hogy a mérkőzés előtt biliárdozott Bakó Laci bácsival az intézővel, aki hagyta magát kikapni, mert akkor amikor ez nem így történt a csapat is kikapott. Ez is megmutatta, hogy Lakat Károly egy élő történelemkönyv. Elmondta, hogy ezek a hősök és legendák, akikkel találkozott már sosem írják ki magukat a szívéből, olyanok mintha testvéreik lennének.

Ezek után az 1981-es gárda egy ajándékkal lepte meg a TSC-t, egészen pontosan Fischer László, ő ugyanis készített egy kollázst a korai újságcikkekkel és fotókkal, amelyet minden tag aláírt. Ezt Sámuel Botond ügyvezető elnök vette át ünnepélyes keretek között.

A Tatabányai Sport Club kisebb ajándékcsomaggal jutalmazta a teljes keretet a szertárosoktól egészen a kulcsjátékosokig, a már elhunytakról illő módon megemlékezett, majd a fotók elkészítése után a fiatalok megrohamozták aláírásért a legendákat. Ezzel zárult az ünnepség.

Hajrá Bányász!