Egyéb

Beszélgetés Lesti Diával!

Egy rövidebb interjút készíthettem a TSC Geotech kiváló atlétájával, távolugrónőjével Lesti Diával, aki szép reményeket fűzhet a halasztott olimpián való részvételhez.

A fiatal sportolónő készségesen válaszolt kérdéseimre, amelyet ezúton is köszönök neki.

1. Mióta foglalkozol atlétikával? Miért pont a távolugrás?

2010-ben kezdtem Budafokon versenyszerűen atlétizálni Bartha Attilánál. A fő számom akkoriban a 300m síkfutás volt, de távolugrásban is jó eredményeket értem el. Szerettem futni és elképzelhetőnek tartottam, hogy a későbbiekben a 400m/400m gát felé orientálódjak, de sokkal jobban szerettem ugrani, úgy éreztem, hogy inkább a távolugrásban találom meg önmagam és egy idő után számomra egyértelművé vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, majd 2014-ben kerültem a mostani edzőmhöz, Dömötör Balázshoz, akivel csak erre tudtunk fókuszálni.

2. Esélyesnek mondható a kijutásod az Olimpiára. Hogy állsz/ álltok a kvalifikációval?

A tokiói Olimpia elhalasztása esélyt adott nekem arra, hogy gondolkozhassak a kvalifikációban. Nyertem egy évet, hogy fejlődni tudjak mind fizikálisan, mind mentálisan. A 2021-es évet a tavalyi szezonban szerzett lendületemmel kezdtem el. Szerencsére fedett pályán is sikerült egyéni csúcsokat elérnem és bízom bennem, hogy ezt tudom folytatni szabadtéren is. A kvalifikáció többféleképpen lehetséges. Vagy a szint teljesítésével, ami 682 cm, vagy a világranglistán szerzett pontokkal. 32 fő kvalifikálhatja magát távolugrásban, én jelen pillanatban országonként három emberrel számolva az 54. helyen állok, de úgy érzem előrébb tudok “ugrani”. Az én célom az, hogy amire képesnek tartom magam, azt hozni tudjam és meglátjuk, hogy az mire elég. Minden esetre szeretnék kijutni az olimpiára és azért edzek, hogy minél közelebb kerüljek ehhez.

3. Most a pandémia alatt mi változott a felkészülésedben? Milyen versenyre készülsz?

Szerencsére nagy változtatásokra nem volt szükség, szinte mindent meg tudtunk oldani, ezt többek között a klubnak is köszönhetően. 2021-től nincsenek korosztályos világversenyeim, innentől csak a felnőtt mezőnyben van lehetőségem helytállni. Konkrét verseny nincs célkeresztben, próbálok minél jobb mezőnyben, minél jobb versenyeken részt venni, hogy gyűjteni tudjam a világranglista pontokat, amiben a menedzserem Alfons Juck is sokat segít. Májusban kezdem a versenyzést, és próbálok élni a lehetőségeimmel.

4. Hogy érzed magad a bányászszínekben, Tatabányán?

Tatabánya mindig közel állt hozzám, hiszen edzőm is Tatabányán kezdett versenyszerűen atlétizálni, illetve már régóta jártunk ide többek között edzőtáborozni is, úgyhogy örülök, hogy lehetőségem nyílt Tatabánya színeiben versenyezni. Minden támogatást megkapok, amire szükségem van, és nekem nagyon fontos az a bizalom, amit érzek a klub részéről. Ezt igyekszem az eredményeimmel megköszönni.

5. Mik a hosszútávú céljaid?

Nagyon előre szaladni nem szoktam a céljaim kitűzésével, igyekszem mindig egy adott dologra koncentrálni, és fokozatosan haladni előre, de ami már kicsi korom óta a céljaim között szerepel, az az, hogy olimpikon lehessek. Én úgy gondolom, ha valaki kijut az Olimpiára, az már önmagában is egy nagyon nagy dolog, attól függetlenül, hogy ott hogy szerepel, hiszen tudom, hogy nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy olimpikon. Ami még a terveim között szerepel az az, hogy 2023-ban hazai közönség előtt versenyezhessek és képviselhessem Magyarországot a budapesti világbajnokságon.

6. Mi a hobbid? Mit szeretsz csinálni szabadidődben?

A sportolás és az egyetem mellett nincs annyira sok szabadidőm, de ha mégis akad, akkor szeretek a barátaimmal lenni, szeretek olvasni és nagyon szeretek sorozatot nézni, de az az igazság, hogy nekem az atlétika egyben a hobbim is….ezt szeretem a legjobban csinálni.

Köszönöm a beszélgetést!

Fotó: Nemzeti Sport