Ökölvívás

Beszélgetés Oláh Leventével, a Tatabányai Sport Club ökölvívó szakosztályának ifjú tehetségével – Ökölvívás!

„Kicsi Tyson”, sokan csak így becézik az ökölvívó szakosztály nagy reménységét. Hatalmas szív és alázat a sport iránt. Ezek jellemzik ezt a helyi srácot, aki bizony nem kis babérokra tör. Sokan még felnőtt sportolók is példát vehetnének arról az önbizalomról, eltökéltségről és küzdeni tudásról, amit Oláh Levente képvisel. Vele beszélgethettem.

  • Mióta foglalkozol ökölvívással?

Most már lassan 6 éve foglalkozom vele és nagyon szeretem.

  • Mi motivál? Ki a példaképed és miért?

Egy elhunyt bátyám adja a motivációt nekem, de a környezetemben élőkért és a szegényekért is boxolok, meg akarom mutatni nekik, hogy van remény, bárhonnan ki lehet emelkedni. Van példaképem! „Iron” Mike Tyson. Azért mert olyan környezetből jön mint én és olyan a felfogása is mint nekem. Egy igazi harcos! Na, nekem éppen ezért ő a legjobb!

  • Milyen versenyekre készültök most és mennyiben befolyásolta a vírus a felkészülésed?

A Bornemissza Gergely ökölvívó versenyre, a Magyar Kupára és az Európa Bajnokságra készülünk gőzerővel. A vírustól? Nem félek! Ha kell le K.O.-zom! Természetesen akikre kell vigyázok én is. Sajnos nagyon sokat veszítettünk ezzel a járvánnyal. Sok barátom, hozzátartozóm nem járhat le az edzéseimre, se a versenyeimre, így nem láthatják, hogy mit csinálok, nem láthatják, ahogy ütöm a zsákot. Kicsit emiatt a tűz is alábbhagyott, de ígérem mindenkinek: vissza fog jönni és minden riválisom el lesz pusztítva a ringben!

  • Mi a célod az ökölvívással?

Legfőbb célom, hogy a szegényeken segítsek, és csak ezek után Olimpia és profi világbajnokság.

  • Mi a hobbid? Mit szeretsz csinálni, amikor épp nem bunyózol?

Nagyon szeretek zenét hallhatni. 2Pac, akit mindig hallgatok, Ő a rapperek legendája. Egyébként mit szeretek csinálni, amikor nem az ökölvívással foglalkozom? Edzeni, edzeni és edzeni. Aztán ha leszáll az este, akkor szeretek kimenni, sétálni. Egyedül. Persze csak ha nincs ez a vírus. Van annak valami különlegessége. Mivel állandóan edzem és ez a mindenem kevés barátom van, vagy aki annak hívja magát az is bolond.

  • Ha valaki öklöző akar lenni mit tegyen? Mit tanácsolnál neki?

Mindenképpen nézzen ki magának egy stílust, ami hozzá illik és azt sajátítsa el. Ha nem is választ ki magának egy adott öklözőt, akkor saját magának alakítson egy nyerő stílust, és ahhoz rakjon hozzá még nagyon sokat, sok energiát. Ha lehet ajánlani, akkor inkább Mike Tysonnak vagy Tommy Morissonnak a boxstílusát vegyék át. Jut eszembe Joe Frazier is, vagy Papp Laci bácsi! Azt tanácsolom, hogy ha el akarja kezdeni valaki az ökölvívást menjen el egy csöndes nyugodt helyre és gondolja át. Mert ez a sport nem játék! Ja, és legyen egy tét. Ha meg csak úgy hobbiból, műkedvelésből akar, akkor…hát nem tudok hozzászólni ez van.

Köszönöm a beszélgetést!

Legfőbb sikerei:
 
Európa-bajnoki bronzérmes, háromszoros korosztályos magyar bajnok, diákolimpiai bajnok.

Hajrá Bányász!