Ökölvívás

Jubilálnak a tatabányai ökölvívó bírók – Ökölvívás!

2021.02.05-én ünnepelhetik a tatabányai ökölvívó bírók, hogy 10 éve kezdték meg bírói munkásságukat. 2011-ben Rózsa András ( a TSC ökölvívó szakosztályának vezetőedzője ) javasolta korábbi versenyzőinek, hogy bíróként segítsék tovább a magyar ökölvívást. Ennek következményeként Udvari Attila, Babai Sándor, Csokor Zoltán és Rózsa András 2010-ben megkezdte a bírói tanfolyamot. 2011. február 05-én sikeres vizsgát követően ünnepélyes keretek között a Magyar Ökölvívó Szövetség akkori elnökétől Dr. Csötönyi Sándortól vehették át a bírói igazolványukat.  

Az újonc tatabányai bírók fejlődését szívén viselte és mentorként segítette Székesfehérvárról a rangidős AIBA bíró Gaál Tibor. Kezdetben csak helyi versenyeken vettek részt, ahol jó kezdeti tapasztalatokat szereztek mind a mérkőzések vezetésben mind azok pontozásában egyaránt. A következő években már lehetőséget kaptak az utánpótlás korcsoportok magyar bajnokságain és az diákolimpiákon is részt venni bíróként.  Majd az országos versenyek közül, a legrangosabb versenyig jutottak, ahol is már a felnőtt magyar bajnokságon pontozták és vezették a selejtezőket és elődöntőket követően a döntő mérkőzéseket is.

A tatabányai bírók 2013. év elején megszerezték az I. osztályú minősítést, majd a csapatból Babai Sándor és Csokor Zoltán 2013. év végén – egy angol nyelven tett vizsgát követően – megkapták az 1 csillagos nemzetközi minősítést, amely lehetőséget nyitott arra, hogy számos külföldi nemzetközi versenyen is részt vehessenek.

Majd 2015-ben Csokor Csaba sikeres bírói vizsgát követően csatlakozott a tatabányai bírói csapathoz. Vele együtt már 4 fő tatabányai bíró segíti napjainkig is a magyar ökölvívást a bírói munkájával. Csaba gyorsan felzárkózott a csapathoz, így a helyi versenyeket követően Udvari Attila mellett már  Ő is, mint nemzeti bíró részt vett az országos bajnokságokon és különböző nemzetközi versenyeken.  

De nem álltak meg bíráink az egy csillagos minősítésnél. 2017-ben Szófiában egy nagy nemzetközi versenyen Babai Sándor megszerezte az ökölvívó bírók legmagasabb minősítését a 3 csillagos nemzetközi AIBA minősítést. Ezen minősítés jó szerepléssel már lehetőséget teremthet, hogy  világbajnokságon és olimpián is szerepelhessen bíróként.

Csokor Zoltán szintén 2017-ben Halleban egy nagy rangú nemzetközi versenyen szerezte meg a 2 csillagos nemzetközi AIBA minősítést, mellyel már nagyobb nemzetközi versenyeken is részt vehet.

A magyar bírók közül Babai Sándort – az eddigi bírói munkájának köszönhetően –  az AIBA beválasztotta, abba a szűk bírói létszámba, akik részt vehetnek a Tokió-i olimpia kvalifikációs versenyein és ezzel együtt lehetőségük nyílik arra, hogy az olimpián is részt vehessenek. A tatabányai bíró már részt vett az afrikai kvalifikációs versenyen, ahol döntőt is vezethetett, ami jó út az olimpia felé.

A tatabányai bírók a 10 év folyamán aktívan részt vettek a versenyeken, így igazolták, hogy korábbi edzőjük Rózsa András jól látta bennük a lehetőséget, hogy ökölvívó  bíróként is megállják a helyüket a boksz világában.

A fotó 2011.02.05-én készült a sikeres vizsga után a bírói igazolvánnyal.  Rózsa András, Udvari Attila, Gaál Tibor, Csokor Zoltán, Babai Sándor.

Gratulálunk!

Hajrá Bányász!