Birkózás

KIMBA Program – Birkózás!

A Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány képviseletében Dr. Hegedűs Csaba, olimpiai, világ és Európa-bajnok birkózó az Akadémia nagykövete és főtanácsadója, Bacsa Péter a Magyar Birkózó szövetség ügyvezető alelnöke és a Tatabányai Sport Club ügyvezető elnöke, Sámuel Botond tartott tájékoztatót a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokban.

Beszámoló:

A Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány vezetői országos roadshow-n vannak, hogy bemutassák a sporttörténeti jelentőségű akadémiai képzés elindulását a birkózók számára. Ezért is megtiszteltetés, hogy Tatabánya állomásul szolgált.

Dr. Hegedűs Csaba a 100. olimpiai aranyérmünk szerzője, és Bacsa Péter bemutatták az ún. KIMBA programot, amely remek lehetőséget kínálhat fiatal tehetséges birkózók további fejlődésére Budapesten, Csepelen. A program keretein belül kétféle akadémiai tagság lehetséges a birkózók számára a frissen épült és modern csepeli komplexumban. Az első lehetőség az alap, amely azoknak szól, akik kötelező jelleggel, heti két alkalommal (a KIMBA csepeli birkózó termében, vagy a budapesti Körcsarnok válogatott keretedzésre használt helységében) vesznek részt a képzésben. További edzéseiket a saját sportegyesületükben végzik. Ez az alap tagság és a teljes tagság is kötelezi az itt edző versenyzőket, hogy a korosztályos válogatott edzőtáboraiban részt vegyenek.

A másik lehetőség a teljes akadémiai tagság, ami magába foglalja a KIMBA által kínált iskolákba történő beilleszkedést, illetve bentlakásos kollégiumi szállást is. Ezen versenyzők iskolán túli idejüket, nevelőtanárok, nyelvtanárok és kollégiumi szakasszisztencia segíti. Fontos megjegyezni, hogy minden költség (szállás, kiemelt étkezés, szerelés, KIMBA által szervezett külföldi versenyek, hétvégén haza és visszautaztatás) díjtalan. Egyesületünkből is többeket kiválasztottak, de nyilvánvalóan a szülők és a sportoló hozzájárulásán múlik az, hogy a KIMBA tagjaivá válnak, avagy sem. A magyar sport történetében ez az első olyan akadémia, amely egyéni sportágat karol fel.

A KIMBA akadémia és a Magyar Birkózó Szövetség kijelentette, hogy az akadémisták 18 éves kor alatt nem igazolhatók.

Hajrá Bányász!