Tatabányai Sport ClubTeke

Edzések

Női szakosztály edzése:

Hétfő : 16:00 – 19:00

Férfi szakosztály edzése:

Szerda : 16:00 – 20:00

Helyszín: 2800 Tatabánya,
Szent Borbála út 9.

Nézőtér: 50 ülőhely.
Pálya: automata bábú-állítású, négysávos, nemzetközi méretű
Borítása: műanyag
Bábuk: a hazai- és nemzetközi szövetség előírásainak megfelelő, ún. hasas bábú
Eredményjelző: automatikus

A szakosztály legfrissebb hírei

Tihanyi Péter

Férfi szakosztály edző

Elérhetőség: +36 20 249 9512

Németh Kinga

Női szakosztály edző

Elérhetőség: +36 30 789 7391

Bemutatkozás

Az alapítás éve: 1956.

Kis golyóval, padlós vagy agyagpályákon művelve már a bánya-telep kialakulása óta népszerű szórakozás volt a kugli. A városrészek kocsmáiban, főleg Ótelepen, a társulathoz tartozó Noll-vendéglő udvarán kihívásos versenyek is folytak a környező települések legjobb dobóival. Ez indította Plázár Lajost, Hargittay Györgyöt, Sárvári Istvánt (aki aztán évtizedekig a megyei szövetség elnöke volt) és Szijjártó Andrást, hogy csapatot alakítson. Először a Bányagépgyártó Üzem nevét viselve hívták ki a példájukat követő megyebeli együtteseket.

A bányavállalatnál is egész sor üzemben összeálltak a rendszeresen kuglizók – persze még mindig a jó szórakozás jelszavával. A tekézés egyik ágaként ez a műkedvelő jelleg mindmáig megmaradt. A szabad idő eltöltésének, a szervezett mozgásnak, aktívan pihentető, társaságteremtő, sok jó heccel járó rendszeres eseménye lett a golyók “gurigálása”. Érdemes megnézni ma is a klub tekecsarnokát: amikor nem a versenyzők edzenek, egymást követik a különféle okokkal összeverbúválódott csapatok. A szakszervezet által kiírva a bányavállalat fénykorában húsz-harminc együttes is versengett hetente.
Ez a szórakozási oldal, de a pionírok többet akartak. Ehhez azonban szabályos játéktérre volt szükség. A már bányászklubot képviselő társaság 1956 januárjában örvendezhetett az ország egyik legmodernebb, négypályás automata tekecsarnokának. Még abban az évben Hargittay, Szabó Imre és Barta Gyula Cegléden, egy országos versenyen az első tíz között végzett. Észak-Dunántúl területi versenyen pedig az együttes második lett.

A szabályos, versenyszerű tekézés ekkor már gyorsan bontakozott az egész országban. Új csarnokok épültek, ezért a szövetség NB-szerű bajnokságot indított, megszüntetve a területi beosztást. A Bányász igyekezetét és kiváló körülményeit nem méltányolva, a kiírásban a csapat csak a megyei bajnokságban kapott helyet. Ebbol a pozícióból aztán évekig nem is mozdult, miután az üzemi vetélkedőkből verbuválódott, többnyire idős tekézok felkészülése nem volt elég rendszeres. Némi gyógyírt jelentett 1958-ban a bányászok szakszervezetének országos bajnokságán elért második hely.

Külön említést érdemel Csoknyai Gyula, aki már ötven éven felül csatlakozott a szakosztályhoz, és vállalta az NB II-es csapat intézőségét. Utána is hű maradt, 68 évesen az országos Bányász-bajnokságon még harmadik helyezést ért el. Ma már 92 éves, de ha teheti, még mindig felkeresi a csarnokot, hogy találkozhasson régi harcostársaival. Akármilyen lelkes volt a társaság, a férfiak csapata felett eljárt az idő, és a létesítmény mindinkább a tömegsport felé tolódott el. A régi küzdők a sikeres női csapat segítőivé vagy drukkereivé váltak, ők szervezték tovább az itt folyó vetélkedőket. A hatvanas évek végén aztán férfi ágon megszűnt a versenyekre való rendszeres felkészülés, még a harmadosztálynak is búcsút mondtak. De amit elértek, főképp a csarnok létében, az itt él tovább, pezsegve. A lányok pedig néhány év múlva a TBSC egyik sikerágává tették a sportágat. Vati Ágnes, Tatabánya csillaga, kétszeres világbajnoka volt a sportágnak.

1969-ben már a legjobbak között találjuk a TBSC női tekézőit. A hetvenes évek közepén kicsit megingott a masszívnak tűnő női együttes, két évre búcsúzott az élvonaltól. Visszakerülése óta azonban mind a mai napig tagja a legjobbak mezőnyének, amelyet ma Szuper Ligának neveznek. 1974-ben rövid időre Vati Ágnes játékosedzőként is dirigálta a csapatot. Aztán Váradi Antal, Szántó János és végül Szűcs Károly volt a csapat mestere. Három évvel később, 1977-ben már ismét ott vannak a női elitben a TBSC lányai.

2009./2010. Edző: Juhos Anikó
Ismét változás a bajnokság lebonyolításában, az alapszakasz után az első 4 csapat eredményét törlik és életbe lép a rájátszás.

Megemelték a minősítési szintet is
Felnőtt 580 – 560 – 540
Ifi 560 – 540 – 520
Serdülő 540 – 520 – 500

A Sport Kht. jóvoltából a mi pályáink is szilikon oldalfalakat kaptak, ezzel mi is fölzárkóztunk a többi csapathoz.
Jónak mondható a pályánk a vendégcsapatok és mi magunk is szép eredményeket gurítunk és ez harmonikussá teszi a csapatot.
Eredményeink utólérték a Szuper Ligának megfelelő szintet.
A fiatalokat a tehetséges Harmath Martina erősíti.