AtlétikaEgyéb

Visszaemlékezés Kiss Antalra!

Visszaemlékezés Kiss Antalra

Salamon Zoltán az atlétika szakosztály vezetőedzője így emlékezik a 85. életévében elhunyt Kiss Antalra, a Tatabányai Sport Club korábbi olimpiai ezüstérmes gyalogló legendájára:

„1984 óta dolgoztam Anti bácsival, aki akkor a gyalogló szakágnak volt a vezetője. Számtalan kiváló válogatott atlétának volt az edzője. A gyaloglás mellett a középtávfutókat is felkészítette. Az akkori idők legjobb tanítványai közül Urbanik Sándor és Füsti Edina olimpikonok voltak. Urbaik Sándor négyszeres olimpikon, olimpiai 8. helyezett, fedettpályás eb 3. helyezett, Füsti Edina kétszeres olimpikon hatszoros magyar bajnok. Elképesztően fanatikus edző volt, mindene volt az atlétika. A magyar atlétikában hatalmas tisztelete volt és van, amit nem csak az olimpiai ezüstérmének köszönhetett, hanem a sportághoz, a gyaloglás iránti elkötelezettségének is. Edzőként precíz és felkészült volt, az edzéstervek megvalósításában, tervezésében és azoknak vezetésében is rendkívül törekedett a pontosságra.  Tanítványainak méltó példaképe volt, nagy megbecsülésnek örvendett. Nem csak sportolóként, hanem szakmai tudása miatt is elismerték.

A fiatal tatabányai edzőgeneráció vezetése is méltóképpen értékelte őt. A tatabányai atlétika és a teljes sportélet egy edzőlegendát is veszített személyében.

Számos kitüntetése közül kiemelkednek: Érdemes sportoló, Tatabánya város ezüst Turul-díja (1996), Tiszteleti érem az olimpiai eszme terjesztéséért (2006), Gyöngyös és Tatabánya város díszpolgára (2007, 2013), Magyar atlétikáért arany fokozat (2005). Ezeken kívül számos városi és megyei elismerésnek a tulajdonosa.

Emléke örökké élni fog szívünkben!”

Kiss Antal legjobb eredményei:

1968 Mexikóváros: olimpiai ezüstérem 50 km-es gyaloglásban

Varese Lugano Kupa egyéni 3. hely és csapatban 2. hely

Pescara Lugano Kupa egyéniben 2. hely és csapatban 3. hely

Trieszt Lugano Kupa egyéniben 4. hely

Ötszörös magyar bajnok egyéniben, hatszoros csapatban.