AtlétikaBirkózásEgyébSúlyemelésVívás

Áts Viktória, Balázs Bálint és Marton Márk is a 2019. évi Földi Imre Sportösztöndíj Program díjazottjai között!

Tegnap a 2019. évi Földi Imre Sportösztöndíj Program díjainak átadása alkalmából szervezett ünnepségen, a Polgármesteri Hivatal Konferenciatermében sokan megjelentek, többek között Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, Bencsik János országgyűlési képviselő, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Tatabánya Megyei Jogú Város vezetői, Képviselő-testületének és Ifjúsági, Sport, Civil és Nemzetiségi Bizottságának tagjai. Az átadó gála fényét emelte még a teljesség igénye nélkül Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes judo-s, a tavalyi Földi Imre Bajnok Program díjazottja, Sámuel Botond a TSC ügyvezető elnöke, számos kiváló edző és a díjazottak hozzátartozói. Földi Csilla, nemzetközi sikerekben gazdag, többszörös európabajnok súlyemelő edzőnk, Földi Imre lánya is megjelent az ünnepségen.

A megjelentek között Földi Csilla, Földi Imre lánya

Ezúton is emlékezzünk meg a Tatabányai Sport Club olimpiai bajnok sportolójára, akiről a díj is kapta nevét, egy igazi példa értékű emberről, Földi Imréről:

Ma lenne 81. éves Földi Imre olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, Tatabánya város Díszpolgára, a hűség és a kitartás példaképe volt, hiszen miután 17 évesen szülővárosából, Kecskemétről Tatabányára került és a Bányász súlyemelője lett 1955-ben, mindvégig kitartott klubja mellett versenyzőként, edzőként egyaránt. Egy pillanatra sem adta fel álmait, 1972-ben, Münchenben az olimpiai dobogó tetejére állhatott az 56 kilogrammosok mezőnyében, ráadásul világrekorddal – a magyar súlyemelősport első olimpiai bajnoki címét kiérdemelve. Tatabánya Ezüst Turul-díjasának, díszpolgárának nevét nem csak a róla elnevezett városi sportcsarnok és a sportösztöndíj őrzi majd, emléke a tatabányaiak szívében örökké élni fog.

Egy példaképről

Az ünnepség Schmidt Csaba polgármester úr ünnepélyes megnyitó beszédével kezdődött, majd egy kisfilm formájában visszatekintettünk a tavalyi év díjazottaira. A 2018. év győztesei között volt Gnám Tamara vívónk, Pákozdi Éva súlyemelőnk, Salamon András atlétánk és Réczi Bianka birkózónk.

Mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a sportolónként évi bruttó 1 250 000 Ft eredményességi támogatásban részesülő Földi Imre Sportösztöndíjas sportolók és a Földi Imre Reménység Programban 1 500 000 Ft eredményességi támogatásban részesülő sportolók kiválasztására a város sportéletben régóta meghatározó szerepet betöltő 5 fős testületnek adott javaslattételi jogosultsággal megbízást. A Testület által javasolt sportolók személyéről Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Ifjúsági, Sport, Civil és Nemzetiségi Bizottsága döntött, amelyet Schmidt Csaba polgármester úr hagyott jóvá.

Mindezeket követően került sor a díjak átadására, melyet a sportolók a polgármester úrtól vehettek át.

2019. évi Földi Imre sportösztöndíjban részesült Áts Viktória (TSC), Balázs Bálint (TSC), Marton Márk (TSC) és Szinatai-Major Barbara (Kalló Box Club).

A Díj

Versenyzőink érdemeit megerősítve röviden róluk:

Áts Viktória a Tatabányai Sport Club atlétika szakosztályának kitűnő sportolója, sokszoros diákolimpiai és országos bajnok, korosztályos magyar válogatott. A sporthoz való elhivatottsága alapján hosszú távon lehet tőle várni az országos és nemzetközi sikereket. Hármasugrásban ifjúsági kora ellenére felnőttek között is kiemelkedően szerepel. U-18 Európa-bajnokságon és az Ifjúsági Olimpiai Játékokon egyaránt az előkelő 7. helyen végzett. Viktória a Bárdos László Gimnázium tanulója. Edzője: Henyecz László.

Balázs Bálint a Tatabányai Sport Club birkózó szakosztályának nagyszerű sportolója. 2018. évben remek teljesítményt nyújtott, Serdülő és Kadet Országos Bajnok. Szorgalmának és adottságainak köszönhetően a magyar válogatott tagjaként szerepelhetett a Kadet Európa- bajnokságon, ahol 5. helyezést ért el. A Serdülő Európa- Bajnokságon 7. helyen végzett. Elért eredményei, szorgalma és munkája alapján reális esélye van a jövőben kitűzött célok elérésére. Bálint az Árpád Gimnázium tanulója. Edzője: Katona Géza és Turák Pál.

Marton Márk a Tatabányai Sport Club ifjú reménysége. Az elmúlt évek versenyein sorra bizonyította tehetségét, sportága iránti elhivatottságát. Kadet Országos Bajnokságon 1. helyezést, Junior Országos Bajnokságon 3. helyezést ért el. A magyar válogatott tagjaként Kadet Európa-bajnokságon 5., Kadet Világbajnokságon 9. helyezett lett. Nagy munkabírású jól terhelhető sportoló, további előkelő helyezéseket várhatunk tőle. Márk a bánki Donát Szakközépiskola tanulója. Edzője: Turák Pál.

Teljes szívünkből gratulálunk nekik és edzőiknek, és kívánjuk, hogy továbbra is ilyen magas színvonalon tudják képviselni a TSC színeit!

Szinati-Major Barbara a Kalló Box Club tehetséges sportolója. 2018-ban eredmények terén kiemelkedő évet zárt. Ifjúsági Magyar Bajnokságon 1. helyezést ért el, a válogatott tagjaként képviselte hazánkat az Ifjúsági Világbajnokságon, ahol 5. helyezettként végzett. Gratulálunk neki!

A sportösztöndíjak átadása után került sor a Földi Imre Bajnok Program díjának átadására, melyet mindenféle meglepetés nélkül idén is Csernoviczki Éva nyerte. Csernoviczki Éva folyamatosan szállítja Tatabányának a nemzetközi eredményeket, 2002. évtől minden évben éremszerző világversenyeken 48 kilogrammos súlycsoportban. 2018-as évben Európa-bajnokságon a dobogó 2. fokára állhatott, ezzel a nagyszerű teljesítményével már 11. Európa-bajnokságáról térhetett haza éremmel. Gratulálunk neki is!

Végül, de nem utolsó sorban a Tatabánya Sportért Díj átadása következett, melyet több évtizedes áldozatos munkájáért Vadóc László vehetett át. Vadóc László évtizedek óta a tatabányai tömegsport és szabadidősport központi szereplője. A Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetség és a Vulkán Tömegsport Egyesület elnökeként, az általa vezetett és üzemeltetett társadalmi szervezetek, szinte láthatatlanul szolgálják a tatabányai szabadidős sporttevékenységeket. Számtalan szakág számára biztosít stabil hátteret, gazdasági és pályázati lehetőségekkel segítve működésüket.

Vadóc László évtizedes munkájáért vehette át az elismerést

Schmidt Csaba polgármester úrral történő kézfogását folyamatos, szűnni nem akaró vastaps követette. Köszönjük neki mindazt, amit városunkért tett.

Az átadó ünnepség a Bányász Himnusz közös eléneklésével zárult.

Hajrá Bányász!