AtlétikaEgyéb

Felavattuk Kiss Antal síremlékét – A kitartás és a kemény munka híve és példája volt Olimpikonunk!

Idén tavasszal búcsúztunk el Kiss Antaltól, a Tatabányai Sport Club legendás sportolójától, majd edzőjétől.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián 50 kilométeres gyaloglás versenyszámban ezüstérmet szerzett sportoló szülővárosában, Gyöngyösön és lakóhelyén, Tatabányán is Díszpolgára volt a településeknek. Példaképe lehetett ezreknek, sportolóknak és nem sportolóknak egyaránt, valamint mindazoknak, akiket edzőként az atlétika sportág szeretetére nevelt. Nyolcvanadik születésnapján is boldogan emlékezett vissza tanítványaira, akikre mindig büszke volt. Urbanik Sándor és Füsti Edina összesen négy plusz kettő olimpián vehetett részt, 2006-ban pedig e két sportolójával gyalogolt egy ünnepi kört az akkor megépült rekortánpálya avatóján. 2021. tavaszán, életének nyolcvanhatodik évében hunyt el, noha alig több, mint egy évvel korábban még ott álldogált a stadionban, az atlétikai pálya szélén, stopperórával a kezében.

Áprilisban bekövetkezett halála után a Tatabányai Sport Club és Tatabánya megyei jogú város közösen síremléket állított a legendás sportolónak és edzőnek, amit 2021. november 25-én felavathattunk a síkvölgyi temetőben. A megemlékezésen Kiss Antal családja mellett részt vett Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Sámuel Botond, a Tatabányai Sport Club elnöke, de természetesen ott voltak egykori versenyzői és az edző kollégák is. A család és a Sportklub nevében Schmidt Csaba mondta el gondolatait. Gyulai Miklós kiemelte: Óriási megtiszteltetés számára, hogy ismerhette Tóni bácsit, aki generációja egyik legnagyszerűbb atlétája, példaképe volt. Kiss Antal sportolóként, majd szakemberként számos világversenyen járult hozzá a magyar atlétika sikereihez. Három olimpián szerepelt, ami magában is kiemelkedő. Amit pedig 1968-ban Mexikóvárosban elért, az pedig – saját szavait idézve – egy öngyilkos kísérlet volt, hiszen a számára eredménytelen húsz kilométeres versenye másnapján teljesítette a számot, amiben ezüstérmet szerzett. “Emlékeztessen mindenkit ez a síremlék mindenkit Kiss Antal fantasztikus sportolói hitvallására” – hívta fel a figyelmet a MASZ elnöke, aki folytatta: “Kiss Antal nem sokkal a mexikóvárosi célba érkezést követően azt mondta: sok minden bevillant a fejemben, de a megadás, az nem. Sohasem bocsátottam volna meg magamnak, ha kiállok, és mint a riválisaim egy része, feladom. De a fejem nem is hagyta. ráparancsolt a testemre, hogy ne szórakozzon. Ott a feladat, ott a cél, haladni kell, nem lófrálni!” – emlékezett Kiss Antalra Gyulai Miklós, aki kiemelte: Kiss Antalnak köszönhető, hogy a gyaloglás sportág fennmaradhatott Tatabányán.

Schmidt Csaba, egykori polgármester, önkormányzati képviselő, a család közeli ismerőse kiemelte: Kiss Antal mindannyiunknak mást, sportolót, edzőt, sportembert, vagy éppen szülőt, nagyszülőt jelentett, de mindannyiunknak közel állt a szívéhez. Schmidt Csaba felelevenítette, hogy Kiss Antal 1962-ben egy Tatabányán megnyert versenyen még gyöngyösi sportolóként köszönt el Játékos Páltól, a tatabányai atléták vezetőjétől, akinek hívására hamarosan Tatabányára költözött. Gyöngyösön és Tatabányán is bányászként élte az életét, amelyben a hűség és a kitartás példaképe lehetett. „Anti bátyánk hűséges volt Gyöngyöshöz, Tatabányához, és az atlétikához, a gyalogláshoz is. És kitartó is volt. Hát persze, hogy a kitartás szükséges ahhoz, hogy egy sportember legyalogoljon akár ötven kilométert is. Anti bátyánk a kitartásban is példát mutatott, hiszen folyamatosan egy közösség aktív tagja lehetett, segítette a sportolók felkészülését. Ameddig az egészsége engedte, kapcsolatban volt a sportoló gyerekekkel, hiszen nap, mint nap lesétált a stadionba, ahol edzéseket tartott a gyerekeknek. Mindannyiunknak vannak emlékeik róla. Nekem az rémlett fel, amit 2006 októberében élhettünk át, amikor a rekortánpályát avattuk, és Anti bácsi öltönyben gyalogolt egy kört Füsti Edinával és Urbanik Sanyival. Ugyanaz a lendület látszódott a szemében és a mozgásában, amit Mexikóvárosban láthattak rajta. A városnak és az országnak is olyan példaképekre van szükség, mint amilyen Kiss Antal volt. Ahogyan az életében, úgy a halála után is példakép marad számunkra.”

A beszédek után Gyulai Miklós, MASZ elnök, Sámuel Botond, a TSC elnöke, Győr Béla, a MOB hagyományőrző bizottságának tagja és Lusztig Péter, tatabányai alpolgármester közösen leleplezte a Tatabányai Sport Club olimpiai ezüstérmesének és sportoló legendájának, Kiss Antalnak a síremlékét.

Hajrá Bányász!