EgyébSúlyemelés

Földi Imre gyönyörű síremléke!

Hazánk és Tatabánya egyik legnagyobb büszkesége, olimpiai bajnok súlyemelőnk Földi Imre élete és munkássága előtt tisztelegve tegnap délután ünnepélyes keretek között felavatták azt a síremléket, melyet a családdal közösen megtervezve Földi Imre személyiségének és munkájának emlékére állítottak fel a Síkvölgyi úti temetőben.

A síremlékavatón és egyben megemlékezésen is korábbi versenytársak, edzők, barátok, sport- és városi vezetők is részt vettek. A magyar, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy a nemzetközi súlyemelés legendái is képviseltették magukat. Számos olimpikon, olimpiai bajnok emelte városunk és Földi Imre síremlékének fényét a tegnapi folyamán.

A sportvezetők közül a NOB elnöke, Kulcsár Krisztián, Világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes korábbi párbajtőrvívó beszédében kiemelte, hogy az egész magyar olimpiai sport példaképe és meghatározó alakja volt és lesz is Földi Imre.

A Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke, Dobos Imre és igazgatója, Takács Mária is tiszteletét tette az avatáson, de a súlyemelő szövetség korábbi magas rangú képviselői is megjelentek.

Városunk vezetői közül Schmidt Csaba polgármester úr, Kancz Csaba kormánybiztos úr és Bereznai Csaba alpolgármester úr adózott tiszteletével Földi Imre előtt. A polgármester úr köszöntő beszédében kiemelte, hogy minden tatabányai és magyar ember számára követendő példa Imre bácsi, aki hihetetlen munkabírásával és szorgalmával jutott a csúcsra.

Földi Imre (Kecskemét, 1938. május 8. – Tatabánya, 2017. április 23) a Nemzet Sportolója, Olimpiai bajnok súlyemelő, Olimpiai emlékérmes, ötszörösen Az év magyar súlyemelője cím viselője, a Halhatatlanok Klubjának és a Súlyemelő Halhatatlanok Klubjának egykor tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének, a MOB Olimpiai aranygyűrűjének, a Magyar Örökség díjának, a Köztársasági gyűrűnek és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Aranyérdemrendjének a tulajdonosa. Tatabánya Díszpolgára és Sportdíjasa, Ezüst Turul-díjas, a magyar sport Prima Primissima díjasa.

Hajrá Bányász!