Egyéb

Interjú Gíber Mihállyal az AGC Glass Hungary Kft. HR igazgatójával – sportösztöndíj a birkózóknak!

A Tatabányai Sport Club birkózó szakosztályának versenyzői komoly sportösztöndíjban részesülhetnek az AGC jóvoltából a 2020-as évben. Erről és egyéb dolgokról beszélgettünk Gíber Mihály HR igazgatóval!

Köszönöm, hogy fogadott ezen a reggelen! Sámuel Botond a Tatabányai Sport Club ügyvezető elnöke tájékoztatott minket arról, hogy az AGC Glass Hungary Kft. nagylelkű felajánlást ad a TSC birkózó szakosztályának a 2020-as naptári évre. Tudna mondani nekünk erről pár szót?

“A cégünk már hosszú ideje támogatja a Tatabányai Sport Clubnak a birkózó szakosztályát, szerintem már több mint 10 éve. Természetesen kiváló kapcsolatot ápolunk velük. Az ország több mint 120 birkózó szakosztálya közül folyamatosan a legjobb 10 között szerepelnek, és kiváló eredményeket produkálnak. Hatalmas energiát fektetnek a sportba Katona Géza legendás vezetőedző irányítása alatt. Ahhoz, hogy ezt a remek kapcsolatot tovább ápoljuk, a 2020-as év legelején jutott eszünkbe, hogy az eddigi támogatásokat megfejelve egy sportösztöndíjat ajánlanánk fel erre az évre. Erre szerződtünk a birkózó szakosztállyal, és azt szeretnénk, hogy egy hölgy és egy férfi versenyző kapjon AGC-s sportösztöndíjat.”

Ez egészen pontosan mennyi támogatást jelent?

“2,6 millió forint a teljes összeg a naptári évre, amit havi lebontásban kapnának a sportolók. Nem titkolt reményünk, hogy legalább egy versenyző részt vehessen a nyári olimpiai játékokon. A díjazottak kiválasztását a szakemberekre bíznánk, a hozzáállásuk és eredményeik alapján részesülhetnének a támogatásban. Alapvetően a fiatalokat, a junior korosztályt, vagy a világversenyre esélyes versenyzőket kívánjuk patronálni. Azt gondolom, hogy fontos, hogy legyen egy olyan példakép előttük, aki ott jár közöttük és komoly eredményeket elér. A fiúknál és lányoknál is vannak ilyen sportolók egyaránt. Korábban is volt már ehhez hasonló támogatás, de jóval szerényebb mértékű.”

Mit tudhatunk a cégről, mivel foglalkoznak?

“Most már 15 éve itt vagyunk Tatabánya és Környe határán, az ipari parkban. Az AGC meghatározó szereplő Európában, de az egész világon is az autóüveg gyártásban. Az anyacégünk Japánban van. Itt a telephelyünk évente 4,5 millió személygépkocsi számára gyártja le az oldalsó és a hátsó üvegeket, 850-en dolgozunk itt. Lényegében emberi kéz érintése nélkül gyártjuk az autóüveget. Célunk a biztonság és a technológia fejlesztése.”

Szeretném megtudni, hogy hogyan került ide az AGC-hez? Néhány mondatot a személyes életútról.

“Én eredetileg ugye tatai vagyok, ide kötődöm. Gépészmérnök az eredeti végzettségem és a tatabányai szénbányáknál kezdtem dolgozni. Abban az időben még nagyon sok sportoló volt a szénbányáknál, még annál a bányaüzemnél is, ahol én dolgoztam. Akkor még más volt a finanszírozása a dolgoknak. Aztán jött a rendszerváltás, én is pályát váltottam és akkor jött ez a HR-es világ. 7 évig dolgoztam főosztályvezetőként a Munkaügyi Minisztériumban Pesten. 99 óta folyamatosan HR igazgatóként dolgozom 2 cégnél, 15 éve itt az AGC-nél. Másoddiplomáztam is, közgazdaságtanból, illetve még egy nemzetközi menedzser diplomával fejeltem meg az eddigieket. Business coachként is tevékenykedem, frissen kinevezett vezetők támogatásával is foglalkozom. Elég sok helyi aktivitásban részt is részt veszek. Egyrészt a TSC elnökségében is benne vagyok, de korábban a tatabányai női focicsapatot, az Amazonokat is támogattuk, illetve oktatás-képzésben is szerepet vállalok, valamint az Edutus egyetemmel is elég szoros kapcsolatot tartok fent, szoktam a záróvizsga bizottsági tag is lenni. Újabban az Edutus által szervezett Vida Jenő Asztaltársaságnak a munkáját támogatom, de a rotary clubbal is jó viszonyban vagyok. Szóval sok dolog.”

Kicsit visszaugorva a sporthoz, személyes kötődése van-e a sporthoz? Esetleg kifejezetten a TSC-hez?

“Érdekes, hogy pont a birkózást támogatjuk, én személy szerint középiskolában és egyetemen is sportoltam, kosárlabdáztam, meg egy kicsit kézilabdáztam. A labdajátékot mindig is nagyon szerettem. Ugyanakkor van egy vonzódásom a küzdősportok irányába is. A fiaim küzdősportokat űznek. A kézilabdát is támogatja cégünk. Komoly TAO összegeket is ilyen célokra adunk, de a műfüves focipályák bővítésében és a jégpálya lefedésében is szerepet játszottunk.”

Kaphatunk egy kicsit a családról is akkor?

“Természetesen. Összesen 5 gyermek nevelésében veszek részt, ebből 2 fiú és 1 lány a saját, és 2 nevelt gyermek, de őket is sajátomként szeretem. Mindenki elég sportos nálunk, hála Istennek. Aki kiemelkedik, a nagyobbik nevelt lányom Gnám Tamara, aki jelenleg 5. a világranglistán, válogatott. Kiváló párbajtőrözője a Tatabányai Sport Clubnak. Utolsó éves junior. Nagyon bízunk benne, hogy felnőttként is az elitben tud maradni. “

Esetleg korábban voltak-e példaképei a sportban?

“Ó hogyne! Maradnék a birkózásnál. Hegedűs Csaba gyermekkoromban nagyon komoly példaképem volt. Az a hozzáállás, az a motiváció, ahogy ő csinálta, az minden sportoló számára példaértékű lehet, és hát természetesen más sportágakból is vannak, voltak kedvenceim. Még az internet világa előtt is intenzíven követtem a sportéletet. Akkor nem volt divat még, hogy az emberek külföldi kluboknak szurkolnak az emberek, de nekem már akkor is mindenhol volt egy kedvenc klubom.”

Olimpiáról hány aranyat hozunk?

“Uhh, hát ez nehéz. Vannak még sportágak bőven, ahol a kvalifikáció zajlik, ezek letelte után lehet érdemes tippelni, de ha most mindenképpen mondanom kell valamit, akkor 4-5 arany lesz Tokióban is, és nagyon örülnék, ha tatabányai birkózó is szerepelne a játékokon.”

Szeretnénk megköszönni az interjút és a nagylelkű támogatást mind Önnek, mind pedig az AGC-nek a birkózó szakosztály és a TSC nevében!

“Szívesen tettük, szeretnénk minél több sikeres tatabányai sportolót látni a jövőben! Hajrá Bányász!”