Birkózás

MIKULÁS KUPA ÉS MÁS JÓ HÍREK A TSC BIRKÓZÓINÁL, AZ IDEI RANGSOR SZERINT IS AZ ELSŐ TÍZBEN VAN A SZAKOSZTÁLY – Birkózás!

Javában a saját rendezésű Mikulás Kupára készültek ifjú birkózóink, amikor Katona Géza, a szakosztály vezetőedzője megkapta a Magyar Birkózó Szövetség idei összesített eredménylistáját. Ezen – feketén-fehéren – rajta áll: a Tatabányai SC birkózó szakosztálya az országos rangsorban idén a tizedik helyen végzett, nagymúltú egyesületeket megelőzve. Ez azt jelenti, hogy birkózóink több, mint egy évtizede tartoznak az ország tíz legjobb szakosztálya közé, noha a rangsorban több, mint száz csapat található. Vezetőedzőnk akár teljesen elégedett is lehetne, de Géza soha nem tud és nem is akar az lenni. Ahogy korábban, most is van némi hiányérzete, hiszen ha nincsenek komoly sérülések, a TSC sokkal több pontot is gyűjthetett volna az év versenyein.

Hegyekben gyűlik az asztalon a szaloncukor, a „sportszelet” és az egyéb édesség a nagyon hangos birkózó teremben. Amíg Ormos Marianna titkárságvezető mandarint hámoz a gyerekeknek, Katona Géza a „sorsolást” szervezi, Ungi Lajos kezei alatt pedig melegítenek a fiatalok a hamarosan kezdődő Mikulás Kupára. Büszkék a mesterek és büszkék a gyerekek is, hiszen sokan köztük magyar- és diákolimpiai országos bajnokok, helyezettek. 

Birkózóink idén is méltóan szerepeltek a Tatabányai SC rangjához. A sok szép eredmény a tizedik helyet jelentette az országos összesített ranglistán. „Több, mint tíz éve sikerül bejutnunk az ország tíz legjobb szakosztálya közé, és ez örömteli számunkra” – mondja Katona Géza. „Sok versenyzőnk nagyon szépen szerepelt, de van hiányérzetem is: Balázs Bálint sajnos egy gerincsérülés miatt nem tudott részt venni a junior és az U23-as világbajnokságokon. Ezek a pontok nagyon hiányoznak. A jövőben Balázs Bálint mellett Murat Kuramagomedov lehet válogatott és EB, VB-induló, de Réczi Bianka is szeretne nekimenni a felkészülésnek, mert itthon lesz a felnőtt Európa-bajnokság. Lázár Csenge, Deák Zoli és Mislai Bence is esélyes lehet a válogatott részvételre.”

A TSC birkózóinak edzői folyamatosan járják az iskolákat, fiatalokat toboroznak, a fiatalok pedig, igaz, egyre kevesebben, de jönnek és sportolnak. A bővüléshez talán hozzájárultak a Lőrincz testvérek olimpiai sikerei, és az, hogy az olimpiai bajnok és ezüstérmes fivére októberben közönségtalálkozóra érkezett Tatabányára. No és az sem elhanyagolható, hogy a TSC kiváló feltételeket biztosít a sportoláshoz.

Ezeket használják ki a fiatalok, akik Turák Pál szerint minden korosztályban megküzdenek a teljesítményekért, eredményekért. „Ennek a szakosztálynak mindig voltak húzóemberei, a diák kettes korosztálytól a juniorokig, vagy a felnőtt versenyzőkig. Fiataljaink egymást „húzzák fel”, és így tudunk szép eredményeket elérni. Sajnos egyre nehezebb toborozni, de az itt sportoló fiatalok a saját társaságukból tudnak becsalogatni másokat, akik itt ragadnak, és eredményes sportolókká válhatnak. Nehéz volt az elmúlt két év, de a jövőben még többet gyakorlunk azért, hogy a szakosztály akár az első nyolcba is bekerülhessen az országos rangsorban”- mondja Turák Pál, aki az olimpiai negyedik helyezett Takács János edző kollégával a héten megkezdte az alapozást a felnőtt és junior versenyzőkkel. 

(Kemény tréningeken vannak túl, de erről majd egy másik cikkben…)

Ungi Lajos a legisebbekkel foglalkozik, és testnevelőként sokat dolgozik azért, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a sportággal. „Szerencsére a toborzásoknak köszönhetően minden évben sokan jelentkeznek, hogy birkózók legyenek, és sokan itt is maradnak. Számos sikert tudunk elérni már a legkisebbekkel is. Az elmúlt időszakban a Banai testvérek, Zoé és Erik is magyar bajnokságot, diákolimpiát nyertek, de a többiek is sikeresek. Liviczki Mihály, Szabó Róbert, Fekete Milán, Fekete Ákos, vagy Szalai Zsombor országos bajnokságokon az első ötben végzett. Bízunk abban, hogy ez így is marad, hiszen ők a jövő nemzedéke” – foglalja össze mondandóját Ungi Lajos, aki siet, hogy levezényelje a Mikulás Kupa meccseit. Az egészségügyi helyzet miatt sajnos kevesebben jöttek el a Kupára, de a gyerekek így is látványos meccseken döntötték el a helyezéseket, és küzdöttek meg az érmekért, valamint a Mikulás napi édességekért, melyeket Katona Géza szórt szét (szó szerint) a szőnyegen, ahonnan lelkesen gyűjtögetett minden gyerek. A csokikat a verseny után korlátlanul elfogyaszthatták, hiszen mégis csak a gyerekek ünnepnapját éltük meg. No és azt, hogy a TSC birkózói több, mint egy évtizede a tíz legjobb magyar szakosztály között vannak.

Hajrá, Bányász!