tsc@tatabanyaisc.hu +36 70 381 6777

Továbbra is a kiemelt egyesületek között a Tatabányai Sport Club

2023_0202_sosz_01.jpg

Célunk, hogy a következő olimpiákon résztvevőink, sőt érmeseink legyenek!

“Idén 500 millió forintra pályázhatnak az ország kis és közepes sportegyesületei a Hiszek Benned Sport Programban – jelentette be közös sajtótájékoztatón a sportállamtitkárság és a Sportegyesületek Országos Szövetsége. Emellett a fővárosi kiemelt sportegyesületek köre is bővült, az eddigi hat helyett immár nyolc klub tartozik ide. A kiemelt fővárosi és vidéki klubok támogatásával együtt 14 milliárd 440 millió forintnál is több pénz jut az egyesületek közvetlen állami támogatására” - áll az államtitkárság sajtóközleményében.

Sámuel Botond, a Tatabányai Sport Club ügyvezető elnöke kiemelte:

“Lényeges és fontos tény, hogy a kiemelt egyesületek között a jövőben is ott van a TSC, amelynek előtemutató céljai vannak. Már a 2024-es olimpiai játékokon szeretnénk látni sportolóinkat, 2028-ban pedig akár olimpiai érmeseinket szeretnénk köszönteni. Örömteli, hogy a Tatabányai SC továbbra is a kiemelt egyesületek rangos sorában lehet. Ez a jó irány, amellyel felidézhetjük a 113 éves Klub legeredményesebb időszakait” - mondta el Sámuel Botond.

Schmidt Ádám sportállamtitkár és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke pénteken bejelentette, 2023-ban minden korábbinál magasabb összeg áll rendelkezésre a magyar sportegyesületek közvetlen támogatására.

Ahogy a korábbi esztendőkben, úgy a SOSZ segítségével megvalósuló állami támogatási program ezúttal is három fő csoportra osztja a sportszervezeteket. Mindhárom csoport számára jelentősen emelkedtek a központi költségvetésből elérhető források.

* 250 millió forintról 500 millióra, vagyis a duplájára nő a kis és közepes sportegyesületek támogatásának keretösszege.

* 3 milliárd 236 millióról 4 milliárd 163 millióra a kiemelt vidéki klubok támogatása, míg

* 3 milliárd 338 millióról 5 milliárd 697 millióra a kiemelt fővárosi klubok által pályázható létesítménytámogatás összértéke.

A legnagyobb összeget a kiemelt fővárosi klubok között osztják szét. Ide eddig hat egyesület, a Budapest Honvéd, a BVSC, az MTK Budapest, a Ferencváros, az Újpest és a Vasas tartozott. A jövőben a klubok köre a KSI SE-vel, azaz a Központi Sportiskolával, valamint a Csepel SC-vel bővül, így idéntől már ezen egyesületek számára is jóval nagyobb támogatás lesz elérhető (mintegy 4 milliárd forintból részesülhet a nyolc szervezet).

Igaz, a két újonnan csatlakozott klub a létesítménytámogatásra elkülönített – az egész csomag legnagyobb részét kitevő – 5 milliárd 697 millió forintos összegből egyelőre nem kaphat, ez 2023-ban is az elmúlt két olimpiai ciklusban a legjobb eredményeket elérő hat egyesületnek jár.

Deutsch Tamás prezentációjában kiemelte: a tavalyi 3 milliárd 338 millió forintos keretösszeg jelentős növelésére az elszállt rezsiköltségek miatt óriási szükség volt. Az egyesületek „válláról óriási terhet vehet le”.

Nő a kiemelt vidéki egyesületek támogatása és köre is. Az eddigi húsz klub helyett 24-26 egyesület pályázhat majd a tavalyi 3 milliárd 236 millió forintról 4 milliárd 163 millióra emelt keretösszeg egy részére.

A harmadik lépcsőfok a 2015-ben előkészített, 2017 óta tartó Hiszek Benned Sport Program újabb támogatási ciklusa. Idén kétszer annyi forrás áll rendelkezésre, mint tavaly, a támogatásokra pedig már tavasztól pályázhatnak a sportegyesületek.

Az apróbb műhelyek támogatása is fontos szakmai szempontok alapján. Nagy dolog, hogy 250 millió helyett 500 millió forintból gazdálkodhatunk. S legalább ilyen örömteli, hogy a korábbi évek késő nyári, kora őszi pályázati időpontjához képest idén már tavasszal megnyílik a lehetőség

– jelentette ki Schmidt Ádám.

Deutsch Tamás felidézte: 300-350 kis és közepes sportegyesület pályázott fordulónként a program két korábbi főszakaszában. A programban ezúttal a 2022-es 250 millió forint duplája, 500 millió forint áll rendelkezésre. Az elmúlt években minimum 500 ezer, maximum 4 millió forintra pályázhattak a sportklubok, a prezentáció nem említett ezzel kapcsolatos változást.

Hogy az ország minden településén akadály nélkül álljon rendelkezésre a fiatalok és a korban kevésbé fiatalok számára a sportolási lehetőség, ahhoz ezen egyesületek megerősítésére van szükség – hangsúlyozta a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője.

Soha ekkora nagyságrendben nem állt rendelkezésre forrás, még a 2021-es rekordévhez képest is mintegy nyolcvan százalékkal nagyobb a pályázati összeg. Deutsch Tamás szerint a sportállamtitkárság közreműködésével kialakított finanszírozási programok rég nem látott egyensúlyi helyzetet is teremtenek a sportegyesületek és szakszövetségeik között, hiszen a klubok 2023-ban nagyságrendileg azonos összegre pályázhatnak önállóan – a már említett 14 milliárd 440 millió forintra –, mint amennyi a január közepén bejelentett Nemzeti Versenysportfejlesztési Program keretében a szövetségek rendelkezésére is áll.

forrás: https://index.hu/.../hiszek-benned-program-ujabb.../